Katso myös valtakunnallisen Kohtuusliikkeen sivusto

Tervetuloa!

Kohtuus Kymenlaaksossa -liike yhdistää ihmisiä ja järjestöjä toimimaan kohtuullisemman tulevaisuuden puolesta. Kohtuus (englanniksi degrowth) on todellinen vaihtoehto talouskasvusta ja fossiilienergiasta riippuvaiselle nykyiselle järjestelmälle. Lue lisää aiheesta näiltä sivuilta ja tule mukaan joukkoomme! Tehdään yhdessä parempi maailma meille kaikille.

Permakulttuuri - tulevaisuuteen luonnon kanssa

Kohtuus Kymenlaaksossa järjesti luento- ja keskustelutilaisuuden permakulttuurista 15.5.2017. Permakulttuurista kertoi Kalle Nikkanen, joka on työskennellyt 18 vuotta permakulttuurin parissa maatiloilla ja ekokylissä.

Permakulttuuri on pienimuotoiseen omavaraisuuteen pohjautuva viljelymalli, joka toimii sekä tuottoisana harrastuksena että luonnonymmärryksen eheyttäjänä.

Permakulttuurissa viljelytavat perustuvat luonnon tarkkailuun ja kunnioittamiseen. Luonnon omat voimat saadaan käyttöön luomalla helppohoitonen biotooppi. Permakulttuuriviljelyn avulla annetaan tilaa monipuoliselle elämälle, samalla kun tuotetaan ruokaa ihmisille. Permakulttuuria voi harjoittaa yhtä hyvin kerrostalon parvekkeella kuin maatilalla.

Permakulttuurilla on voimakas aatteellinen ja eettinen lähtökohta, missä kaikenlaisen elämän kunnioitus on keskeistä. Toimintatapa on puhtaasti ekologinen. Luontoa vastaan ei taistella, vaan vallitsevat olosuhteet pyritään hyödyntämään omaksi ja luonnon hyväksi. Ylikulutus ja tehotuotanto ajavat luonnon ahtaalle. Antamalla luonnolle tilaa omassa elinpiirissämme ja  -tavassamme, hyödymme siitä erityisesti itse.  Terve luonto antaa tilaa terveelle ihmiselle, täyttää tarpeitamme ja antaa iloa ja toivoa tulevaisuuteen.  Iloa ja toivoa me tarvitsemme.

Permakulttuurilla luodaan oma unelmapuutarha – se on lempeä vastaus ilmastokriisiin.

Kirjallisuuslistallamme on muutama permakulttuurikirja, joihin kannattaa tutustua ja toisen niistä (sekä muuta permakulttuuriin liittyvää luettavaa) voit myös ladata netistä ilmaiseksi.


Energian aika

Aki Suokko saapui maanantaina 8.5.2017 Kotkaan esittelemään hänen ja Rauli Partasen yhdessä kirjoittamaa kirjaa "Energian aika" (WSOY 2017). Kirjasta on tehnyt arvion mm. Talouselämä-lehti ja MTV3:n uutistoimitus.

Aki Suokko puhui myös Kouvolassa 19.4.2017. Lue Kouvolan Sanomien tilaisuudesta tekemä juttu.

Kouvolan Sanomat teki myös Kouvolan kohtuusporukasta jutun, jonka voit lukea Kouvolan Sanomien sivuilta.


Paavo Järvensivu Kouvolassa 1.3.2017 ja Kotkassa 6.3.2017

Talouskulttuurin tutkija ja Rajattomasti rahaa niukkuudessa -kirjan kirjoittaja Paavo Järvensivu vieraili Kouvolassa 1.3.2017 ja Kotkassa 6.3.2017. Kouvolan Sanomat teki aiheesta jutun, jonka voit lukea Kouvolan Sanomien sivuilta.

Järvensivu on kauppatieteiden tohtori, joka tutkii talouskulttuuria. Hän työskentelee monitieteisessä BIOS-tutkimusyksikössä, joka muodostaa kokonaiskuvaa ympäristö- ja resurssipaineiden vaikutuksista Suomeen. Hän on myös degrowth.fi-sivuston perustaja.

Tuoreessa kirjassaan Rajattomasti rahaa niukkuudessa Järvensivu visioi tulevaisuutta, jossa poliittisia päätöksiä ja ihmisten elämäntapaa hallitsee tietoisuus resurssien niukkuudesta ja julkista rahaa käytetään tuomaan ihmisille hyvinvointia ympäristöä tuhoamatta.

Nykyinen politiikka perustuu ajatukselle niukasta julkisesta rahasta ja toisaalta luonnonvarojen rajattomuudesta – tai vähintäänkin niiden loputtomasta korvattavuudesta. Tämä kytkeytyy vaatimukseen jatkuvan talouskasvun mahdollisuudesta, jopa välttämättömyydestä. Tämän ajattelutavan Järvensivu kääntää kirjassaan päälaelleen.

Kun julkista rahaa pidetään nykyään niukkana, Järvensivun mukaan kyseessä on pikemminkin poliittinen linjaus kuin tosiasia. Suvereenilla valtiolla tai valtioliitolla ei voi olla pulaa sen omasta valuutasta. Lisäksi Järvensivun mukaan täytyy ymmärtää, että konkreettiset materiaaliset resurssit ja luonnon kantokyky ylipäänsä ovat rajallisia. Rajaton talouskasvu ei voi tässä todellisessa maailmassa - toisin kuin ekonomistien laskelmissa - tulla kysymykseen.

- Hallitus tekee leikkauksia ja perustelee niitä julkisen velan taittamisella. Miksi ei tehdä leikkauksia niukkojen materiaalisten resurssien näkökulmasta? Vaikutukset olisivat aivan erilaiset: luonnon kuormitus vähenisi ja kaikille olisi töitä ja koulutusta, päinvastoin kuin nyt, Järvensivu ihmettelee.
      
Kirjan kansi 
      
Kotkan tilaisuuden järjestäjinä toimivat myös Kotkan ympäristöseura ry ja Kaakkois-Kymen luonto

Keskustelutilaisuus kohtuutaloudesta Kouvolassa 18.10.2016

Tutkijatohtori Tuuli Hirvilammi, joka on julkaissut yhdessä muutaman muun Suomen kohtuutalousliikkeen aktiivin kanssa kirjan Talous kasvun jälkeen, puhui keskustelutilaisuudessa Kouvolan pääkirjastossa 18.10.2016. Tilaisuuden järjestäjinä olivat Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ry ja Kohtuus Kymenlaaksossa.


Kansankeittiö 1.10.2016

Kohtuus Kymenlaaksossa järjesti yhdessä Kotkan Pyöräpajan ja Animalian Kotkan alueosaston kanssa kansankeittiön 1.10.2016 Kulttuuritalo Greipissä Kotkassa. Tapahtuma onnistui hyvin. Kymen Sanomat teki tapahtumasta jutun, jonka voit lukea Kymen Sanomien nettisivuilta tai skannattuna tästä.


Kuluttaja menee halpaan ostaessaan halpaa

Radion Ajantasa-ohjelmassa haastateltiin Globe Hopen toimitusjohtajaa Seija Lukkalaa 5.9.2016. Hän puhuu siinä kuluttamisesta ja ekologisuudesta. Ohjelman voit kuunnella tästä. Haastattelu alkaa n. 7:30 kohdalla.


Kohtuus Ankkurissa ja PK-lehdessä

Kohtuus Kymenlaaksossa -liikkeestä oli lehtijuttu Kaupunkilehti Ankkurissa ja Kaupunkilehti PK:ssa 31.8.2016. Ankkurin näköislehden voit lukea tästä.


Kaupunkiviljelmälle mediahuomiota

Kaupunkiviljelmästä Kotkassa tehtiin juttu sekä Kymen Sanomiin että Ylen uutisiin. Viljelijöitä haastateltiin myös Radio Suomi Kotkassa.


Aikapankki-ilta 1.8.2016

Pidimme aikapankki-illan Kotkan Pyöräpajalla Hovinsaarella maanantaina 1.8.2016. Perehdyimme yhdessä aikapankin käyttöön ja jotkut meistä liittyivät samalla Kotkan aikapankkiin.


Tutustuminen Siikakosken Arboretumiin 4.7.2016

Hannu Männistö esitteli meille perustamaansa arboretumia, joka sijaitsee Siikakoskella Kotkassa lähellä Munkkisaaren majaa. Paikalle saapui toistakymmentä ihmistä, vaikka sää olikin pilvinen ja viileä, mikä oli varmaankin Kymen Sanomissa olleen pienen lehtijutun ansiota.


Talous kasvun jäljiltä Ajantasassa

Radion Ajantasa-ohjelmassa 1.7.2016 talousajattelun kapea-alaisuudesta ja yksiäänisyydestä keskustelemassa sosiologi Marko Ulvila ja tutkija Kristoffer Wilén, jotka ovat yhdessä Maria Joutsenvirran ja Tuuli Hirvilammin kanssa kirjoittaneet kirjan Talous kasvun jälkeen. Talouskeskustelu alkaa ohjelmassa n. 9 min 20 s kohdalla.

Kuuntele myös vanhempi Tuuli Hirvilammin haastattelu Radio Suomi Jyväskylässä.


Kaupunkiviljelyn aloitustapahtuma 29.5.2016

Kävimme katsastamassa yhteisöviljelmän paikan Katariinassa Kotkassa 29.5.2016 ja suunnittelimme tulevaa toimintaa. Mukana oli muutama tuleva kaupunkiviljelijä + apujoukot. Kuvassa osa porukasta.

Viljelijät


Vierailu Kukkaan ja Kurpitsaan 23.5.2016

Vierailimme Syrjäkadun Kukassa ja Kurpitsassa 23.5.2016. Se on pieni perennataimisto Rauhalassa, Kotkassa. Taimiston takana sijaitsee pieni kaikille avoin puistoalue, johon on istutettu erilaisia perennoja. Lisätietoja saat Kukan ja Kurpitsan nettisivuilta.


Talous kasvun jälkeen 10.5.2016

Kaikille avoin yleisötilaisuus järjestettiin Kotkan kirjaston auditoriossa 10.5.2016 yhteistyössä Animalian Kotkan alueosaston, Kakkois-Kymen Luonnon, Kotkan ympäristöseuran ja Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin kanssa.

Tutkija ja Kohtuusverkoston toimija Tuuli Hirvilammi esitteli keskustelun pohjaksi uutta kirjaa Talous kasvun jälkeen, joka haastaa kasvuun perustuvan hyvinvointimallin ja tuo laajan näkökulman talouteen. Kymen Sanomat teki tilaisuudesta lehtijutun.

Lisätietoja kirjasta kustantajan sivuilla.

Kuuntele Tuuli Hirvilammin haastattelu Yle Areenassa.


Kohtuusnäyttelyn avajaiset 27.4.2016

Pidimme avajaiset Yhteiskunnallisia unelmia -näyttelylle 27.4.2016 Karhulan kirjastossa. Se oli samalla aloitustapahtuma kohtuustoiminnalle Kymenlaaksossa. Animalian Kotkan alueosasto järjesti tapahtumaan vegaanista pikkupurtavaa.

Eetu Haverinen toi Kotkaan yhteiskunnallisia unelmia taidejulisteiden muodossa. Julisteissa nähtiin utooppisia ja vaihtoehtoisia visioita tulevaisuudesta.

March for Vignette Daydreams - Eetu Haverisen blogi ja portfolio

Eetu Haverinen

Taiteilija Eetu Haverinen

Animalian tytöt

Animalian pöydän takana Suvi, Ilse ja Heli

Reseptit

Levitteet

Linssilevite  
      
6 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli silputtuna
2-5 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl (oliivi)öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl garam masalaa
1 tl currya
1 rkl soijakastiketta
puolikkaan sitruunan mehu
1 dl tomaattipyrettä
2 tl kuivattua korianterinlehteä tai persiljaa

Huuhtaise linssit juoksevan veden alla ja keitä ne sitten kasvisliemikuutiolla ryyditetyssä vedessä kypsiksi (n. 15 minuuttia). Kuullota silputtu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet yhdessä mausteiden ja tomaattipyreen kanssa runsaassa öljyssä ja kippaa ne sitten kypsien linssien joukkon. Sekoita tasaiseksi massaksi, (lisää korianteri tai persilja) ja levitä leivälle.

Hummus  

2 dl kikherneitä
3 rkl tahinia
2 valkosipulin kynttä
4 rkl sitruunan mehua
1 rkl kuminaa
suolaa
pippuria
n 1,5 dl vettä
(oliivi)öljyä

 Laita ainekset tehosekoittimeen ja sekoita.